GULASZ WARZYWNY - to idealne danie do makaronu, mięsa, świeżego pieczywka.
- 1 duży bakłażan
- 1 kg. pomidorów
- 2 niewielkie cukinie
- 30 dag obranej dyni
- 2 czerwone lub zielone papryki
- 3 cebule (u mnie ulubiona szalotka)
- 5 z. czosnku
- 1/2 szkl oliwy
- 2 łyżki tymianku
- bazylia
- natka pietruszki
sól, pieprz
Bakłażana kroimy w kostkę dość sporą (ze skórką), posypujemy solą i umieszczamy na cedzaku, aby puścił sok. Pomidory oparzamy, obieramy i na sicie pozostawiamy ok 1/2 godz. Dynię obraną, a cukinię ze skórką kroimy w plastry i przesmażamy lekko na patelni z rozgrzaną oliwą. Dynię i cukinię przekładamy do garnka. Paprykę kroimy na paski i również przesmażamy na patelni, następnie dodajemy do cukinii i dyni. Bakłażana osuszonego smażymy także na patelni ok 8 minut. Mieszamy, aby się nie przypalił. Kiedy zmięknie i lekko się zarumieni dokładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na pozostałej oliwie smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidorki, tymianek, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka z warzywami i całość dusimy ok. 15 minut. Pamiętając, aby warzywa były miękkie i sprężyste. Doprawiamy według własnego smaku.
Gulasz warzywny można podawać na obiad lub kolację, na ciepło lub zimno. Zawsze świetnie smakuje.
Tym razem gulasz podałam jako samodzielne danie obiadowe, podane prosto z pieca.
Polecam wszystkim potrawa jest smaczna, zdrowa i pożywna.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz