ZAPIEKANKA - JARMUŻ Z GRZANKAMI
Dzisiaj mam dla was Kochani propozycję z serii zapiekanek, które cieszą się popularnością nie tylko wśród tych, którzy nie jedzą mięsa.
Zapiekanka jest lekka i bardzo bogata w wartości witaminowe, polecam - warto wypróbować.
Składniki:
1,5 szkl. bulionu warzywnego
3 szkl. pieczywa razowego
2 duże cebule czerwone
2 cukinie
kostka fety
3 z. czosnku
2 łyżki oliwy
duża paczka jarmużu np. z Biedronki
garść uprażonych ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka kozieradki
W dużej misce umieszczamy chlebek pokrojony w kostkę ok. 1x1 cm i zalewamy bulionem, odstawiamy.
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Cukinię kroimy wzdłuż, następnie w poprzek na ćwiartki i podsmażamy chwilę na patelni do zmięknięcia.
Przekładamy ją do masy chlebowej. Posypujemy ziołami i przyprawami. Mieszamy i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 30 minut, aż chlebek się zarumieni (grzanki).
Jarmuż płuczemy i osuszamy. Dłonie zwilżamy oliwą i dotykamy nimi liście jarmużu. W ten sposób liście miękną i są delikatne.
Wyjmujemy blaszkę z grzankami, mieszamy delikatnie z jarmużem i cukinią, dodajemy fetę pokrojoną w kosteczkę. Można jeszcze dodatkowo posolić, popieprzyć jeśli lubimy wyraźny smak (inwencja własna). Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem lub oliwą.
Posypujemy całość prażonym słonecznikiem i wstawiamy do pieca na 15 minut, temp. 180 stopni. Podajemy ciepłe np. z ogóreczkiem konserwowym.
SMACZNEGO!
A to zdjęcie jako dodatek - WIOSNA W JADALNI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz