WIOSNA
Nadchodzi wiosna. Przyroda budzi się do życia. Zaczyna się czas pozimowej odbudowy i napraw. Wiosną organizm człowieka wchodzi energetycznie w przemianę, oznacza to okres intensywnej regeneracji i wzrostu.
Kiedy
nadchodzi wiosna w naszym organizmie, podobnie jak w przyrodzie, wzrasta nasza
witalność. Nasilają się procesy odbudowy i regeneracji w narządach i tkankach.
Umysł staje się bardziej kreatywny.
Wiosna, to również
czas wzmożonej, naturalnej detoksykacji. Poprawia się przepływ krwi przez
wątrobę, co umożliwia lepszą eliminacje toksyn. To najlepszy czas na uwolnienie
się od zagrożeń chorobami cywilizacyjnymi. Pozostaje pytanie, czy ten
idylliczny obraz cyklicznej samo naprawy jest wystarczający dla zapewnienia
sobie długiego życia w zdrowiu i młodego wyglądu. Niestety, nasz organizm nie
jest niezniszczalną maszyną i z upływem lat jego sprawność spada. Ponadto, niektóre z chorób spotęgowane niezdrowymi nawykami
w sposób istotny uszczuplają możliwości autoregeneracji i zamiast wiosennego
wzrostu witalności mamy obraz wiosennego osłabienia. Na szczęście istnieją
naturalne sposoby wspomagania procesów odbudowy i detoksykacji, dzięki którym
każdy może doświadczyć potęgi wewnątrzustrojowych wiosennych porządków.
Poczuj wiosnę
Biologiczne pory roku
naszego organizmu pokrywają się mniej więcej z porami kalendarzowymi, ale
należy pamiętać, że każdy z nas ma swój indywidualny biologiczny kalendarz.
Nasza własna, wewnętrzna wiosna zaczyna się wtedy, kiedy zaczynamy marzyć o
zielonych warzywach, kiedy mamy nieodpartą ochotę na świeży koperek, pietruszkę
szczypiorek i inne kwaśne specjały – np. kwaszone ogórki i kwaszona kapustę.
Zwykle biologiczna wiosna wyprzedza tą kalendarzową, a nawet, jeśli się z nią
prawie pokrywa, to w naszym klimacie nie oznacza to wcale, że ogródki są już
pełne wiosennych nowalijek. Należy uważnie słuchać potrzeb naszego
organizmu i nie przeoczyć nadejścia wiosny.
Wiemy już, że wiosną
w naszym organizmie nasilają się procesy detoksykacji, regeneracji i wzrostu.
Oczywiście ich natężenie nie u każdego z nas identyczne. W sposób naturalny ich
największą ekspresję obserwujemy u dzieci i ludzi młodych. W miarę upływu lat
procesy te nieco słabną, by na starość osiągnąć swoje minimum. Również
przewlekłe choroby znacznie je spowalniają lub wręcz ograniczają i blokują. Na
szczęście dysponujemy sporą paletą naturalnych sposobów wspomagania organizmu.
Jest to szczególnie ważne dla tych, których organizm jest osłabiony chorobą
albo traumatycznymi przeżyciami i oczywiście dla ludzi starszych. Prawdę
powiedziawszy, w dzisiejszych rozpędzonych czasach osobiście polecam wszystkim
program wspomagania wewnątrzustrojowych wiosennych porządków. Zawiera on trzy
podstawowe kierunki. Pierwszym jest odpowiednie żywienie, drugim ruch a trzecim
uwolnienie się od ograniczających emocji.
Co jeść?
W każdym procesie
regeneracji narządów i tkanek sposób żywienia ma znaczenie fundamentalne. Z
pożywieniem dostarczamy nie tylko energii, ale również substratów do odbudowy
organizmu. W naszym jadłospisie nie kalorie są najważniejsze, ale produkty,
które je dostarczają. Wiosenny jadłospis powinien, więc zawierać nieco więcej
lekkostrawnego białka oraz dużo świeżych warzyw i owoców. Dobrym białkiem zwierzęcym są jajka (oczywiście ekologiczne). Ponadto
warto tu przypomnieć, że znakomite jakościowo białko zawierają rośliny,
zwłaszcza strączkowe. Idealna wiosenna dieta powinna, więc zawierać przede
wszystkim dania wegetariańskie, czyli rozmaite kasze lub ryż z warzywami.
Należy przy tym dbać
o właściwe proporcje i jakość składników. Posiłki powinny być
zrównoważone,. Ziarna zbóż stanowią doskonały przykład całości pokarmowych. Są
to takie produkty - roślinne bądź zwierzęce - które zawierają wszystkie
potrzebne nam do życia aminokwasy, węglowodany i tłuszcze. Całości pokarmowe
powinny zajmować ważne miejsce w naszej diecie, ponieważ odżywianie się nimi
daje możliwość pokrycia zapotrzebowania na wszystkie niezbędne nam składniki.
Do całości pokarmowych należą przede wszystkim, nasiona jadalne, czyli ziarna
zbóż i roślin strączkowych, a także kiełki oraz jaja.
Wiosna, to także
najlepszy czas na oczyszczające głodówki. Pamiętać jednak należy, że całkowita
głodówka jest dużym wyzwaniem dla naszego organizmu, na które mogą sobie
pozwolić osoby zdrowe i szczupłe. Najbardziej eksploatowanym narządem w czasie
głodówki jest wątroba. Dlatego też zachęcam raczej do głodówek częściowych. W
przeciwieństwie do głodówek całkowitych głodówki częściowe mogą stać się
sposobem leczenia. Istotnym elementem są też napoje. Część z nich stanowią
zioła lecznicze, resztę soki owocowe i warzywne oraz bardzo gorąca gotowana
woda. Dzięki temu unikamy zaburzeń gospodarki elektrolitowej i kwasicy.
Ruch
Utarte porzekadło
mówi, że ruch to zdrowie i nie ma w tym ani krzty przesady. W czasie ruchu
nasze mięśnie emitują fale elektromagnetyczne, które mają niezwykłe własności
lecznice. Oczywiście nie wszystkie ćwiczenia fizyczne działają podobnie, ale
każdy rodzaj ruchu jest lepszy niż bark ruchu.
Pamiętajmy, więc o
codziennych spacerach i porcji gimnastyki. Wiosną warto też zadbać o
przestrzeń, która nas otacza. Pamiętajmy, że wszystko, na co patrzymy – sprzęty
rzeczy, kolory – silnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Wiosenne osłabienie spowodowane jest brakiem witamin
i mikroelementów. Organizm człowieka zawiera centra energetyczne, które muszą
być odpowiednio zasilane. Brak odpowiednich składników powoduje że czujemy się
zmęczeni, bezsilni i na nic nie mamy ochoty. Potrzebujemy naturalnych
dopalaczy. Sięgamy po kawę, guaranę, zieloną herbatę, środki pobudzające nas do
działania. Jednak pobudzenie trwa krótko. Często wspomagamy się
multiwitaminowymi preparatami zakupionymi w aptece lub innymi suplementami
diety. To dobre rozwiązanie ale jeszcze lepszym wyjściem jest zdrowy styl
życia, naturalne źródła witamin i innych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz