FENKUŁ W ROLI GŁÓWNEJ
Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjna zupkę, a w zasadzie krem z kopru włoskiego (fenkuła). Zupka jest lekka i dość szybka w przygotowaniu. Najważniejsze, że podstawą w niej są warzywa.
Produkty:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 1 pęczek zwykłego zielonego koperku
- 8 młodych ziemniaków
- 1 seler
- 4 marchewki
- śmietana
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, odrobina gałki muszkatołowej, reszta przypraw wg. własnego smaku.
Warzywa kroimy w kostkę i do garnka, koperek siekamy (dodamy na końcu). Zalewamy wodą, prawie do zanurzenia warzyw. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy do uzyskania konsystencji kremu i doprawiamy do smaku.
Jeśli trzeba uzupełniamy wodę. Dorzucamy koperek i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli trzeba uzupełniamy wodę. Dorzucamy koperek i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Zupę - krem podaję tradycyjnie z kleksem śmietany, taka wersja jest ulubiona przez moich bliskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz