Miewam napady na słodkości. Czasami potrafię spałaszować całą czekoladę z orzechami (tę niemiecką z tzw. okienkiem). No, ale za chwilę pojawiają się mieszane uczucia - pytam sama siebie "musiałaś, aż tyle zjeść?"
Nie tak dawno w rozmowie z koleżanką, kiedy to wymieniałyśmy doświadczenia kulinarne z zakresu zdrowego żywienia, podała mi recepturę NAPRAWDĘ ZDROWEGO CIASTA. Zrobiłam je w weekend, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Smak ma finezyjny, pragnę się z Wami podzielić przepisem.
1. Zmiksuj 1/2 szklanki orzechów najlepsze są włoskie z 1/2 szklanką dorodnych rodzynek (namoczonych wcześniej w wodzie), dosyp do tego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Tą masą wylep dno tortownicy o średnicy 20 cm.
2. Zmiksuj 1 duże awokado z 3 bananami i 14 namoczonymi wcześniej daktylami, na koniec dosyp 5 łyżek dobrego ciemnego kakao. Tę masę wyłóż na spod i rozsmaruj równiutko.
3. Na krem wyłóż dowolne owoce. Najlepiej smakują borówki i jagody, ale można i maliny. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia.
Kochani bardzo polecam i zachęcam do zrobienia tego wyjątkowo zdrowego ciasta. Wszystkie zawarte w nim składniki to Samo Zdrowie!!!
S M A C Z N E G O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz