wtorek, 23 grudnia 2014

ZAPIEKANKA WIGILIJNA w roli głównej makrela wędzona



Polecam wszystkim wyśmienite danie rybne, które zaserwuję na wigilijnym stole. Jest to potrawa postna, gdyż cała nasza rodzinka zachowuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w ten wyjątkowy świąteczny dzień.

Przygotowanie  jest szybkie i bardzo proste.
Składniki:
- makrela wędzona
- ziemniaki
- cebula
- czerwona papryka
- mała papryczka chili 
- ser
- jajo
- mleko
- natka zielonej pietruszki
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, obieramy i kroimy w talarki. Makrelę oczyszczamy z ości i drobimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Można również dla wyostrzenia smaku dodać małą papryczkę chili. Ser żółty potrzeć na tarce. 
Przygotować sos: rozbić 1 jajo w 3/4 szklance mleka i dobrze wymieszać.
Składniki zapiekanki przekładamy warstwami.
 
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła przekładamy część ziemniaków, solimy i posypujemy pieprzem. Następnie układamy cebulę z papryką, potem ryba i znów ziemniaki. Moja zapiekanka zazwyczaj ma po dwa przełożenia wymienionych składników i kończy ją warstwa ziemniaków. Tak właściwie, to tę zapiekankę przekładamy i doprawiamy według własnego smaku, ja lubię tradycyjnie i jako podstawę używam pieprzu i soli. 

Uwaga, ryba wędzona czasem lubi być słona!

Zapiekankę zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 150-160 stopni, pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Przed podaniem posypujemy zielona pietruszką.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz