PIGWA MOC WITAMIN NA ZIMĘ
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno - zimowym powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.
Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, witaminy z grupy B, witaminę C. Zawierają nie tylko cukry ale i garbniki, flawonoidy, karotenoidy, pektyny, olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądka i w pewien sposób wymiatają resztki z przewodu pokarmowego. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.
Owoc ten wspomaga leczenie przeziębień, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia cebulki włosowe, zmniejsza zachorowania na nowotwory, a także reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nasiona pigwy wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych, w infekcjach gardła i kaszlu, przy oparzeniach i do dezynfekcji trudno gojących się ran, ze względu na zawarty w nich śluz.
Z owoców pigwy robimy różne przetwory: nalewki, przeciery, dżemy, soki itd.
Dzisiaj wykorzystałam pigwę w prosty sposób, podzielę się z wami.
Owoce pigwy umyłam, pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam środki z pestkami. Następnie pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do małych słoiczków przesypując cukrem. Odstawiłam słoiczki na blat kuchenny nie domykając do końca pokrywek. Wstrząsałam słoikami kilka razy dziennie. Owoce po 3 -4 dniach puściły sok. Dokręciłam słoiczki i pasteryzowałam je 20 minut. W ten sposób przygotowaną pigwę dodaję do jesienno - zimowych herbatek, wzbogaci ona niezwykle swoim wonnym aromatem i da moc witamin (polecam herbatki p. Stefanii Korżawskiej).
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno - zimowym powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety.
Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, witaminy z grupy B, witaminę C. Zawierają nie tylko cukry ale i garbniki, flawonoidy, karotenoidy, pektyny, olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądka i w pewien sposób wymiatają resztki z przewodu pokarmowego. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.
Owoc ten wspomaga leczenie przeziębień, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia cebulki włosowe, zmniejsza zachorowania na nowotwory, a także reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nasiona pigwy wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych, w infekcjach gardła i kaszlu, przy oparzeniach i do dezynfekcji trudno gojących się ran, ze względu na zawarty w nich śluz.
Z owoców pigwy robimy różne przetwory: nalewki, przeciery, dżemy, soki itd.
Dzisiaj wykorzystałam pigwę w prosty sposób, podzielę się z wami.
Owoce pigwy umyłam, pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam środki z pestkami. Następnie pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do małych słoiczków przesypując cukrem. Odstawiłam słoiczki na blat kuchenny nie domykając do końca pokrywek. Wstrząsałam słoikami kilka razy dziennie. Owoce po 3 -4 dniach puściły sok. Dokręciłam słoiczki i pasteryzowałam je 20 minut. W ten sposób przygotowaną pigwę dodaję do jesienno - zimowych herbatek, wzbogaci ona niezwykle swoim wonnym aromatem i da moc witamin (polecam herbatki p. Stefanii Korżawskiej).
Owocami możemy również wzbogacić smak mięs i dodawać je do innych potraw. Można je również suszyć i kandyzować.
Owoce pigwy są bardzo wonne, pięknie pachną, możemy je stosować do szaf, aby ubrania nabrały pigwowego zapachu.
Owoce pigwy są bardzo wonne, pięknie pachną, możemy je stosować do szaf, aby ubrania nabrały pigwowego zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz