PLACKI BEZGLUTENOWE Z JARMUŻEM
Placuszki wszelakiego rodzaju mają u nas "wzięcie". Na blogu zamieściłam niektóre. Dziś kolejna propozycja - to w związku z rozsmakowaniem się w tym warzywku pełnym witamin. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. No, może smaży się je dłużej. Jednak tu z pomocą przychodzi mi mój małżonek. On lubi tę czynność, no i ...może od razu je podjadać. Ha, ha...
Składniki:
- jajko
- mąka gryczana z kukurydzianą (3/4 m. gryczanej)
- mleko
- cebula
- 2 z. czosnku
- opakowanie jarmużu
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Jarmuż płuczemy i szatkujemy (drobno liście, łodygi odrzucamy). Następnie podsmażamy na patelni, aby trochę zmiękły, studzimy. Cebulkę kroimy drobno i wraz z czosnkiem podsmażamy lekko na patelni. Do miski wrzucamy jarmuż, cebulę, czosnek, jajo. Dolewamy mleko mieszamy i dodajemy stosowną ilość mąki (konsystencja bardziej gęsta niż naleśnikowa). Dosypujemy przyprawy według uznania i smaku.
Smażymy małe placuszki z obu stron do zarumienienia. Podajemy, jak kto lubi - można z sosem, z ketchupem....my lubimy zwykłe bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz