ZAPIEKANKA - CUKINIA Z ŁOSOSIEM
Polecam wyjątkowo smaczną, pożywną i sycącą zapiekankę. Można ją spokojnie serwować jako danie obiadowe, przetestowałam to na moich głodomorach. My lubimy zapiekanki, więc przewidziałam dokładkę. Wszystkim smakowała propozycja niedzielnego, rodzinnego obiadu.
Składniki:
2 -3 cukinie świeże
2 cebule
kawałek pora ok. 8 cm. - biała część
3 z. czosnku
1 p. makaronu penne (u mnie rurki)
30 dag łososia wędzonego
20 dag sera żółtego
1 kalarepa
kawałek sera parmezan (do potarcia )
1 kubek śmietany
czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz jako przyprawy
Cukinię myjemy i kroimy na półksiężyce, podsmażamy na patelni, aby woda odparowała.
Pod koniec lekko posolić. Cebulę i pora kroimy na niewielki kawałki i podsmażamy, pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek.
Wszystko mieszamy i przekładamy do większej miski. Gotujemy al dente makaron - lekko studzimy, łososia kroimy na nieduże kawałki.
Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem.
Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, tym sosem zalewamy zapiekankę.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 35 minut, po tym czasie rozłożyć na wierzchu zapiekanki potarty parmezan i jeszcze chwilkę zapiec (do rozpuszczenia sera).
Pod koniec lekko posolić. Cebulę i pora kroimy na niewielki kawałki i podsmażamy, pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek.
Wszystko mieszamy i przekładamy do większej miski. Gotujemy al dente makaron - lekko studzimy, łososia kroimy na nieduże kawałki.
Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, tym sosem zalewamy zapiekankę.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 35 minut, po tym czasie rozłożyć na wierzchu zapiekanki potarty parmezan i jeszcze chwilkę zapiec (do rozpuszczenia sera).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz