piątek, 9 stycznia 2015

CHLEBA POWSZEDNIEGO...

No może to nie jest chleb powszedni? Jednak u mnie zagościł na stałe, przyjął się jako chleb z zastrzykiem energii. 

Przepis na chlebek pochodzi z książki  "Najlepszy chleb codzienny" K. Gurbackiej dietetyczki, która bardzo inspiruje mnie swoimi pomysłami. Podaję go wam kochani bo uważam, że warto go piec ze względu na wartości zdrowotne i energetyczne.  Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam.

Składniki:

- 4 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
- po 4 łyżki nasion dyni, słonecznika, płatków jaglanych
- 2 łyżki maki gryczanej
- 1 łyżka mąki migdałowej lub orzechowej
- 1 łyżka syropu klonowego lub karobu, ewent. miodu
- 1/2 łyżeczki czarnuszki i soli 
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 160 ml ciepłej wody do zalania chia
- 200 ml wody do ciasta

Użyłam formę  - tortownica, można też piec w blaszce prostokątnej. Jeśli ciasta będzie więcej to należy piec chlebek troszkę dłużej.

Nasionka chia zalać wodą o temperaturze pokojowej i odstawić na ok. 15 minut. Powstanie gęsty budyń. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać chia i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać (rozprowadzić). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia. Chlebek przechowujemy w lodówce nawet do 5 dni.

A teraz trochę informacji na temat mąki wykorzystanej do pieczenia tego chlebka.

Mąka gryczana - zawiera wysokiej jakości białko roślinne, posiada aminokwasy, które są odpowiedzialne za procesy zachodzące w naszym organizmie np. za wytwarzanie hormonów, przeciwciał i enzymów. Aminokwasy biorą udział w budowie kolagenu, co jest szczególnie ważne u kobiet dojrzałych. To bogactwo błonnika, on zapobiega zaparciom, wiąże toksyny i usuwa je z jelita. Gryka z której powstaje ta mąka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy E, witamin z grupy B - kompleks. Spożywanie jej dostarcza nam: magnez, fosfor i miedź.

Mąka migdałowa - to jedna z najzdrowszych mąk. Jest najbardziej uniwersalna ze wszystkich mąk bezglutenowych, może stać się bazą dla wielu wspaniałych wypieków, w tym i chleba. Jest bardzo pożywna, mogą ją używać cukrzycy, ponieważ nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. To doskonałe źródło zdrowych węglowodanów i tłuszczy (szczególnie omega 3). Ma w sobie wiele cennych witamin i minerałów: witamina E, żelazo, magnez, wapń, potas.








P.S. Mąki, nasionka, przyprawy... kupuję ze sprawdzonego źródła - polecam http://www.badapak.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz