czwartek, 13 sierpnia 2015

WYKWINTNE CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE

CZEKOLADOWY MAX

W ostatni weekend urlopu postanowiłam przygotować na deser coś wyjątkowego. Moja rodzinka lubi czekoladę, więc upiekłam ciasto mocno czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, jednak  uważam, że smak ma lepszy i jest mocno sycące. Uwierzcie  - jeden kawałeczek zaspakaja głód na słodkość. Wykonanie jest dość proste i szybkie. Polecam teraz, kiedy możemy kupić świeże maliny bo ich wysyp jest w pełni.

Sposób wykonania:

Ciasto:
20 dag gorzkiej dobrej czekolady o dużej zawartości kakao  
20 dag masła
1/2 szkl mąki migdałowej (kupuję w badapak.pl)
1/2 szkl mąki tortowej
1/2 szkl cukru ciemnego muscowado
1/2 szkl cukru ciemnego demerara
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (na sypko)
1/2 szkl wody
1/4 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego dobrego kakao
3 jaja
1/3 szkl śmietany zwykłej lub 75 ml maślanki
3 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 szklanka malin (opcjonalnie mrożone lub z nalewki)

Polewa:
1 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek ciepłego mleka
1-2 łyżek soku np z malin
Składniki sypkie do miseczki, dodajemy gorące mleko rozpuszczone z masłem po trochu. Mieszamy do połączenia  składników , aby uzyskać gładką masę. Ilość mleka decyduje o konsystencji polewy.

 
Czekoladę połamaną na kawałeczki rozpuścić w wodzie z masłem i kawą lekko podgrzewając, przestudzić troszkę. Mąki z proszkiem, sodą i kakao oraz cukry dokładnie wymieszać. Jaja rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników. Dodać także czekoladę rozpuszczoną i rum. Dokładnie wszystko wymieszać. 


 



 


 


Na końcu dodajemy owoce. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (moja ma średnicę 21 cm), wylewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy ok 80 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli nie jest oklejony lejącym ciastem - znaczy pora wyłączyć piekarnik. Patyczek może być lekko oklejony wilgotnym ciastem. 


















Na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy polewę, odstawiamy do zastygnięcia.  


  


 


Zachęcam wszystkich, którzy lubią czekoladę! Naprawdę warto rozsmakować się w tym mocno czekoladowym wypieku!!!




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz