czwartek, 19 lutego 2015

CHLEB BEZGLUTENOWY - Przepyszny


Ten chlebek polecam jako, że zawsze się udaje, pracy przy nim niewiele, a rozkoszy smakowych i zdrowotnych wiele.

U mnie w rodzinie generalnie chleb spożywany jest głównie w weekend. No może syn jest wyjątkiem, on gustuje w kanapkach. Dlatego zazwyczaj wypiekam chlebek w piątkowe popołudnie i zajadamy się nim, kiedy tylko lekko wystygnie.

Składniki:
- 1/2 kg mąki u mnie mieszanka: 1/3 z tego m. gryczana, reszta to wg. uznania m. ryżowa, ziemniaczana, jaglana i  kukurydziana. Preferuję skład: gryczana, jaglana, ziemniaczana i kukurydziana.
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego + 1 niezmielonego
- 2 łyżki sezamu (jasny lub ciemny) zmielony lub nie
- 3/4 łyżki soli morskiej
- 1,5 łyżki miodu lub cukru brązowego
- 3 dag drożdży świeżych lub 1,5 dag suszonych
- odrobina czarnuszki
- 1/2 l. ciepłej wody
- czasem dosypuje trochę płatków gryczanych lub jęczmiennych

Drożdże z cukrem i 1/3 szkl wody wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce
 Po chwili zaczną pracować, połączyć ze wszystkimi sypkimi składnikami wymieszać. Dodawać powoli wodę (czasem trzeba dolać trochę więcej niż w przepisie). Wyrobić mikserem na jednolitą masę. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę  chlebową, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godz. (pilnować bo rośnie szybko). Piec w nagrzanym piecu do 220 stopni 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 190 i piec jeszcze 40 minut. Lubię chleb dobrze wypieczony (pukając palcami w spód bochenka powinien być słyszalny taki pustawy głuchy dźwięk). Pamiętajmy, że produkty sypkie i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Warto sobie te produkty przygotować dużo wcześniej.











Piekąc chleb zwiększam proporcjonalnie ilość składników, gdyż piekę 2 bochenki (jeden zazwyczaj wędruje do kogoś z przyjaciół).
Do chlebka wiejskie masełko i po prostu finezja.SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz