środa, 11 lutego 2015

SMAKOWITE PASTY WARZYWNE...

Zielono mi...

Choć do wiosny jeszcze trochę trzeba nam poczekać, u mnie ostatnio w kulinarce króluje kolor zielony. Zieleń to kolor zdrowia no i nadziei. Ta barwa sprawia, że od razu chce nam się chcieć, ha, ha

Podaję Wam Kochani przepis na pastę brokułową i pastę z awokado. 

Pasta brokułowa:

- 1 duży brokuł
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka zielonego kopru
- ząbek czosnku zmiażdzony
- sól do smaku

Brokuła gotuję na parze do miękkości, miksuję tylko różyczki bez grubych łodyg. W trakcie dodaję masełko i resztę składników.


Wiem, że niektórzy dodają do pasty gotowane jajka, lecz ja lubię wyrazisty smak brokuła.

Pasta z awokado:

- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 z. czosnku zmiażdżony
- 4 łyżki soku z cytryny
- odrobina curry
- sól do smaku

Owoce awokado obieram ze skóry, wyjmuję pestkę i nacieram nią miąższ owocu (pasta od razu nie ciemnieje). Miksuję i stopniowo dodaję resztę składników.


Obie pasty są smaczne no i bardzo pożywne, zachęcam do wypróbowania.

Z zielonymi pozdrowieniami dla blogowiczów - Marzena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz