poniedziałek, 23 lutego 2015

KULINARKA - pizza bezglutenowa

Od jakiegoś czasu w potrawach, które przygotowuję króluje mąka gryczana. Jest to mąka, która przede wszystkim nie zawiera glutenu, o jej wartościach zdrowotnych pisałam już wcześniej. 

W ślad za dietetyk Katarzyną GURBACKĄ podaję wam przepis na bardzo smaczną pizzę. Nie ukrywam, że troszkę skład zmodyfikowałam. Oto moja wersja :

Składniki na średnią blaszkę:
- 15 czubatych łyżek mąki gryczanej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki mąki amarantusowej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 13 łyżek jogurtu naturalnego
- domowy sos do pizzy (ewentualnie gotowy)
- ser starty 
- 30 dag pieczarek pokrojonych i podsmażonych
- 2 cebule pokrojone i podsmażone
- 2 ząbki czosnku poszatkowane
- posiekana natka pietruszki
- 1 papryka czerwona pokrojona i podsmażona razem z cebulką
- przyprawy (sól, pieprz - reszta wg. uznania)

Drożdże o temperaturze pokojowej rozetrzeć z jogurtem naturalnym, który również musi mieć temp. pokojową. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min (na powierzchni pojawią się pęcherzyki). Przygotować farsz z pieczarek, papryki, cebuli, czosnku, natki, doprawić. Do jogurtu przesiać przygotowane mąki, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć delikatnie mąką gryczaną i wylepiać kawałkami ciasto na formę.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić ciasto na 20 minut. Wierzch ma się lekko przyrumienić. Po upieczeniu smarujemy powierzchnię ciasta sosem pomidorowym i wykładamy farsz, posypujemy startym serem. 
Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy, aż ser się odpowiednio rozpuści.






Pizza jest w smaku inna od tradycyjnej pszennej. Nam bardzo smakowała, a dodatkowy najważniejszy aspekt to to, że jest bez glutenu. Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz