czwartek, 18 września 2014

PORA NA POMIDORA - ciąg dalszy


CHUTNEJ POMIDOROWY NA ZIMĘ


Tego roku pomidory bardzo obrodziły. Pisałam wcześniej o ich niesamowitych walorach zdrowotnych i smakowych. Wierna swoim postanowieniom w zasadach zdrowego odżywiania się, właśnie dzisiaj w wolną sobotę zabrałam się do przyrządzania smakołyku na zimę. Chutnej pomidorowy to ulubiony przecier mojej rodzinki. Zajadamy się nim wykorzystując go na kanapki, do mięs i sosów. 

Składniki:
- 2 kg. pomidorów 
- papryk czerwonych
- 1 kg. cebuli
- cukru brązowego
- łyżek octu winnego czerwonego
- pieprz (najlepiej zielony)

Pomidory oparzam wrzątkiem, obieram ze skóry i kroję w kostkę dość drobną. Paprykę również oparzam wrzątkiem, wykrawam gniazda nasienne  i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i również kroję w drobną kostkę.

Przygotowane składniki wrzucam do dużego garnka, dodaję cukier, ocet i pieprz. 





Mieszam wszystko i gotuję na średnim ogniu. W pierwszej fazie przygotowywania  mieszam od czasu do czasu, pod koniec, gdy gęstnieje mieszam energicznie bo lubi się przypalać. 





Czas rozgotowywania to ok. 2 godziny, zależy od twardości papryki. 
Kiedy chutnej ma konsystencję sosu, przelewam do słoiczków i zamykam. 






Ustawiam je na blaszce w zimnym piekarniku, nastawiam temperaturę 125 stopni i czas 1 godzina. 
Po pasteryzacji uchylam drzwi piekarnika i pozostawiam słoiczki z chutnejem do wystudzenia.






Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie tego smakowitego przetworu na zimę, od razu powiększcie proporcje o dwa, nawet trzy razy. U mnie chutnej znika naprawdę w błyskawicznym tempie.

SMACZNEGO!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz