CHUTNEJ POMIDOROWY NA ZIMĘ
Tego roku pomidory bardzo obrodziły. Pisałam wcześniej o ich niesamowitych walorach zdrowotnych i smakowych. Wierna swoim postanowieniom w zasadach zdrowego odżywiania się, właśnie dzisiaj w wolną sobotę zabrałam się do przyrządzania smakołyku na zimę. Chutnej pomidorowy to ulubiony przecier mojej rodzinki. Zajadamy się nim wykorzystując go na kanapki, do mięs i sosów.
Składniki:
- 2 kg. pomidorów
- papryk czerwonych
- 1 kg. cebuli
- cukru brązowego
- łyżek octu winnego czerwonego
- pieprz (najlepiej zielony)
Pomidory oparzam wrzątkiem, obieram ze skóry i kroję w kostkę dość drobną. Paprykę również oparzam wrzątkiem, wykrawam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i również kroję w drobną kostkę.
Przygotowane składniki wrzucam do dużego garnka, dodaję cukier, ocet i pieprz.
Mieszam wszystko i gotuję na średnim ogniu. W pierwszej fazie przygotowywania mieszam od czasu do czasu, pod koniec, gdy gęstnieje mieszam energicznie bo lubi się przypalać.
Mieszam wszystko i gotuję na średnim ogniu. W pierwszej fazie przygotowywania mieszam od czasu do czasu, pod koniec, gdy gęstnieje mieszam energicznie bo lubi się przypalać.
Czas rozgotowywania to ok. 2 godziny, zależy od twardości papryki.
Kiedy chutnej ma konsystencję sosu, przelewam do słoiczków i zamykam.
Ustawiam je na blaszce w zimnym piekarniku, nastawiam temperaturę 125 stopni i czas 1 godzina.
Po pasteryzacji uchylam drzwi piekarnika i pozostawiam słoiczki z chutnejem do wystudzenia.
Ustawiam je na blaszce w zimnym piekarniku, nastawiam temperaturę 125 stopni i czas 1 godzina.
Po pasteryzacji uchylam drzwi piekarnika i pozostawiam słoiczki z chutnejem do wystudzenia.
Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie tego smakowitego przetworu na zimę, od razu powiększcie proporcje o dwa, nawet trzy razy. U mnie chutnej znika naprawdę w błyskawicznym tempie.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz