wtorek, 30 września 2014

KULINARKI DYNIOWEJ CIĄG DALSZY

PLACKI Z DYNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI


Dzisiaj polecam na obiadek odżywcze pełne wartości placuszki dyniowe. My uwielbiamy tego rodzaju placuszki, praktycznie robimy je ze wszystkich warzyw sezonowych. Traktujemy je jako dodatek, a czasem jako danie główne.

Składniki:
- dynia 1-1.5 kg.
- 1 szkl. płatków owsianych górskich
- natka zielonej pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- przyprawy (u mnie sól, pieprz)

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem w pojemniku i przykrywamy na ok. 15 minut do spęcznienia.

 


Dynię trzemy na tarce, duże oczka.


Do startej dyni dodajemy płatki, posiekaną drobno natkę pietruszki, jajko, mączkę ziemniaczaną i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.


Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy masę. Smażymy małe placuszki. Podajemy wedle uznania, moim bliskim najlepiej smakują prosto z patelni bez dodatków. Smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz