PRZECIER DYNIOWY NA ZIMĘ
W związku z tym, że sezon dyniowy, póki co nie ma końca, a my królową jesiennych zup uwielbiamy, postanowiłam tym razem zamknąć smak przecieru dyniowego w słoikach. Na zimę będzie jak znalazł.
Jeśli tak jak ja, rozkoszujecie się dynią polecam sprawdzony przepis.
Sposób wykonania:
Dynię obieramy ze skóry, płuczemy i kroimy na kawałki. Usuwamy gniazda nasienne, pestki suszymy są smaczne i zdrowe. Kostkę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy trochę wodą, aby się nie przypaliła. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając do momentu lekkiego rozgotowania, solimy lekko. Odstawiamy z ognia i miksujemy.
Przekładamy do litrowych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 125 stopni prze 1 godzinę. Przecier można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia zupy dyniowej, ale i jarzynowej, kapuśniaku...można podać go z kluskami. Oczywiście stosownie i według uznania doprawiając go ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz