wtorek, 7 października 2014

KULINARKA - DYNIA

PRZECIER   DYNIOWY  NA ZIMĘ

W związku z tym, że sezon dyniowy, póki co nie ma końca, a my królową jesiennych zup uwielbiamy, postanowiłam tym razem zamknąć smak przecieru dyniowego w słoikach. Na zimę będzie jak znalazł.
Jeśli tak jak ja, rozkoszujecie się dynią polecam sprawdzony przepis.




Sposób wykonania:

Dynię obieramy ze skóry, płuczemy i kroimy na kawałki. Usuwamy gniazda nasienne, pestki suszymy są smaczne i zdrowe. Kostkę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy trochę wodą, aby się nie przypaliła. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając do momentu lekkiego rozgotowania, solimy lekko. Odstawiamy z ognia i miksujemy.






Przekładamy do litrowych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 125 stopni prze 1 godzinę. Przecier można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia zupy dyniowej, ale i jarzynowej, kapuśniaku...można podać go z kluskami. Oczywiście stosownie i według uznania doprawiając go ulubionymi dodatkami.


Zima może być mroźna i długa, więc będzie jak znalazł na rozgrzewkę. Smacznego!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz