piątek, 10 października 2014

DYNIA, DYNIA....

KRÓLOWA JESIENNYCH OBIADÓW - ZUPA DYNIOWA


Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział "Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwo i źródła sił życiowych"


 Dynia króluje na naszych stołach od września prawie do końca roku. Jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się  i jest idealne na przetwory szczególnie, że jest bogata w wartości odżywcze i minerały.


Dynia - wartości odżywcze i minerały:


Szczególnie cenna jest ta o pomarańczowym miąższu, im intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynia zawiera stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, dodatkowo składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta - karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która wraz z Witaminą E doskonale wpływa na cerę. Utrzymując odpowiednią wilgotność skóry i zwalczając wolne rodniki.
Dynia bogata jest też w białko i jest niskokaloryczna, przyśpiesza przemianę materii.  Jest zalecana jako ogólnie odkwaszająca, moczopędna i żółciopędna.

Bardzo cenne są też pestki dyni i olej z niej pozyskiwany.

Zupa z dyni:

- dynia 
- marchew
- papryka czerwona
- czosnek
- cebula
- pestki dyni uprażone na suchej patelni
- śmietana
-  sól, pieprz, ewentualnie ostra papryka


Dynię obieramy, miąższ usuwamy, pestki do suszenia. Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z niewielką ilością rozgrzanej oliwy. Mieszamy do lekkiego rozgotowania, dokładamy w międzyczasie pokrojoną paprykę czerwoną, marchewkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem pokrojonym na małe kawałeczki. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną ostrej papryki. Podajemy zupę z kleksem śmietany, posypaną uprażonymi wcześniej pestkami dyni.
 












SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz