wtorek, 23 września 2014

SAMO ZDROWIE

GOMASIO

Makrobiotyka zaleca spożywanie ziaren sezamu i siemienia lnianego przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze w nich zawarte oraz ze względu na ich właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego. Są wskazane w różnego rodzaju kuracjach wzmacniających, a także przyczyniają się do odkwaszania organizmu. 

GOMASIO - inaczej sól sezamowa lub siemieniowa są w mojej kuchni obecne od wielu lat. Wzbogacają smak potraw, a najważniejsze mają ogromny wpływ na zdrowie moich bliskich. Podstawowa wersja soli sezamowej to sól i ziarna sezamu (ja stosuję sezam czarny). Sól siemieniowa to sól i ziarna siemienia lnianego. Sól po uprażeniu na patelni i utarciu z uprażonymi nasionami  to bogactwo wartości. Neutralizuje działanie słodyczy na nasz organizm, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny, ma bogactwo białka i wapnia w sobie.
Wszystko to regeneruje, wzmacnia i odmładza nasz organizm.

Kiedy kilka lat temu spróbowałam gomasio to od razu pokochałam tę przyprawę, stosuję ją do wszystkiego. Podkreśla smak potraw, warzyw, ryżu, kaszy...Świetnie smakuje na kanapce, serze, pomidorku...

 Składniki:

- 3 łyżki nasion (sezam lub siemię lniane nie łuskane lub sezam z siemieniem pół na pół)
- 1 łyżeczka dobrej soli (morska, gruboziarnista, himalajska..)

Podgrzewamy patelnię, wrzucamy nasiona. Prażymy na średnim ogniu mieszając, kiedy nasionka zaczynają strzelać, przykrywamy i lekko potrząsamy patelnią. Uwaga, aby nasionka się nie przypaliły - ok. 10 min. Zapach rozgrzanych nasion powinien być lekko orzechowy. Nasionka przesypujemy do makutry. W ten sam sposób robimy z solą, prażymy do uzyskania koloru szarego ok. 3 minuty, po chwili wystudzenia dosypujemy do nasion w makutrze. Ucieramy kulką  tak długo, aż połowa nasionek będzie roztarta na proszek, reszta w całości. Przesypujemy do słoiczka i wstawiamy w chłodne miejsce (można do lodówki). Gomasio zachowuje swieżość do 2 tygodni. 











Dla mojej rodzinki zwiększam porcje, aby nie robić gomasio co kilka dni. Śniadanie z gomasio, kolacja z gomasio, do pracy gomasio, my po prostu jesteśmy uzależnieni.....
Zachęcam gorąco do spróbowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz