niedziela, 15 marca 2015

KULINARKA - BAKŁAŻANY


FASZEROWANE BAKŁAŻANY


W ostatnim czasie na moim stole, królują warzywa w różnej postaci. Uwielbiam "zielone", wiem że są zdrowe, no i bardzo dobrze się po nich czuję.
Dzisiaj na obiadek serwowałam moim bliskim bakłażany. Nie jadaliśmy ich zbyt często, ale nadszedł czas by to zmienić!

Zainspirował mnie przepis w internecie, a reszta to moje dzieło.

Składniki:

3 bakłażany
4 cebule szalotki

2 pomidory 
2 szkl ugotowanego ryżu
2 szkl soku pomidorowego 
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, oregano, natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi (wg. uznania)

Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy miąższ, pozostawiając przy skórce ok. 1 cm. Połówki bakłażana solimy i pozostawiamy na ok. 20 minut, aby puściły sok. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone cebulki, następnie dodajemy pokrojone pomidory, pokrojony miąższ z bakłażanów, poszatkowany czosnek i doprawiamy przyprawami.


 Ryż gotujemy oddzielnie, na sypko, studzimy. Farsz gotujemy do miękkości i odparownia wody. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Bakłażany suszymy dokładnie z resztek soku i środek smarujemy oliwą. Łączymy farsz z ryżem, mieszamy i napełniamy nim bakłażany. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zalewamy sokiem pomidorowym, polewając lekko również bakłażany. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy ok 1 godz.



Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.



SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz