poniedziałek, 30 marca 2015

KULINARKA - SZPINAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

ROLADKI SZPINAKOWE

Proste danie, szybkie w przygotowaniu. Można podać jako przekąskę - kiedy goście już prawie u drzwi.
Składniki:

- duże opakowanie szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- serek feta
- trochę masełka
- sól, pieprz do smaku
- gotowe ciasto francuskie np. z Tesco

Na gorącej patelni rozmrażamy szpinak, do odparowania wody. Dodajemy troszkę masełka, pieprz, wyciśnięty czosnek i pokrojony w kostkę serek feta. Łączymy wszystkie składniki na jednolita masę, woda powinna odparować. Odstawiamy do ostygnięcia.



Ciasto francuskie rozwijamy - solimy i pieprzymy je dodatkowo. Wykładamy farsz, ok. 1 cm grubości. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na kawałki ok. 8 mm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok 15 - 20 min., do zrumienienia.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz