niedziela, 22 marca 2015

KULINARKA - JARMUŻ Z GRZANKAMI

ZAPIEKANKA  - JARMUŻ  Z  GRZANKAMI


Dzisiaj mam dla was Kochani propozycję z serii zapiekanek, które cieszą się popularnością nie tylko wśród tych, którzy nie jedzą mięsa.
Zapiekanka jest lekka i bardzo bogata w wartości witaminowe, polecam - warto wypróbować.

Składniki:

1,5 szkl. bulionu warzywnego 
3 szkl. pieczywa razowego
2 duże cebule czerwone
2 cukinie
kostka fety
3 z. czosnku
2 łyżki oliwy
duża paczka jarmużu np. z Biedronki
garść uprażonych ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka kozieradki

W dużej misce umieszczamy chlebek pokrojony w kostkę ok. 1x1 cm i zalewamy bulionem, odstawiamy. 


 Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Cukinię kroimy wzdłuż, następnie w poprzek na ćwiartki i podsmażamy chwilę na patelni do zmięknięcia.



Przekładamy ją do masy chlebowej. Posypujemy ziołami i przyprawami. Mieszamy i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 30 minut, aż chlebek się zarumieni (grzanki).
Jarmuż płuczemy i osuszamy. Dłonie zwilżamy oliwą i dotykamy nimi liście jarmużu. W ten sposób liście miękną i są delikatne.
Wyjmujemy blaszkę z grzankami, mieszamy delikatnie z jarmużem i cukinią, dodajemy  fetę pokrojoną w kosteczkę. Można jeszcze dodatkowo posolić, popieprzyć jeśli lubimy wyraźny smak (inwencja własna). Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem lub oliwą.



 Posypujemy całość prażonym słonecznikiem i wstawiamy do pieca na 15 minut, temp. 180 stopni. Podajemy ciepłe np. z ogóreczkiem konserwowym.





SMACZNEGO!


A to zdjęcie jako dodatek  - WIOSNA W JADALNI








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz