poniedziałek, 22 czerwca 2015

KULINARKA - zupa z kopru włoskiego

FENKUŁ W ROLI GŁÓWNEJ

Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjna zupkę, a w zasadzie krem z kopru włoskiego (fenkuła). Zupka jest lekka i dość szybka w przygotowaniu. Najważniejsze, że podstawą w niej są warzywa.

Produkty:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 1 pęczek zwykłego zielonego koperku
- 8 młodych ziemniaków
- 1 seler
- 4 marchewki
- śmietana
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, odrobina gałki muszkatołowej, reszta przypraw wg. własnego smaku.

Warzywa kroimy w kostkę i do garnka, koperek siekamy (dodamy na końcu). Zalewamy wodą, prawie do zanurzenia warzyw. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy do uzyskania konsystencji kremu i doprawiamy do smaku. 
Jeśli trzeba uzupełniamy wodę. Dorzucamy koperek i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Zupę - krem podaję tradycyjnie z kleksem śmietany, taka wersja jest ulubiona przez moich bliskich. 


...a na deserek kilka truskaweczek.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz