środa, 3 grudnia 2014

KULINARKA - pieczywko czosnkowe

BUŁKA PARYSKA ZAPIEKANA Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM

 Jako, że zaczyna wiać za oknem jesiennym chłodem, proponuję Wam kochani dzisiaj witaminki rozgrzewające nasz organizm. Czosnek numer jeden na liście zdrowych produktów, o tym wszyscy wiedzą. 
Bułka paryska z masełkiem czosnkowym może być dodatkiem do obiadu, kolacji, grilla...U nas na co dzień i od święta  jest zawsze w zestawie menu, które przygotowuję, no i wszystkim smakuje. 

W przygotowaniu jest prosta.
Potrzebne produkty:
- bułka paryska krojona
- masełko dobrej jakości
- obrane i zmiażdżone ząbki czosnku (ilość zależy od upodobań smakowych, u mnie 4 ząbki)
- pęczek świeżej, posiekanej zielonej pietruszki



Wszystkie składniki na "smarowidełko" dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.






Kawałki pieczywa smarujemy masełkiem czosnkowym z jednej strony, przykładając kolejny. Zachowujemy proporcję wielkości kawałków pieczywa, aby chlebek miał postać naturalną.

Posmarowaną bułkę owijamy folię aluminiową, układamy na kratce nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut.

Podajemy chlebek od razu po wyjęciu z pieca. Jest parujący, pełen aromatu i wartości zdrowotnych.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz