wtorek, 2 grudnia 2014

NALEŚNIKI WEGE

NALEŚNIKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z FARSZEM WEGE


 Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami smakowitym daniem, które można podać jako obiad lub kolację. Moi bliscy byli zachwyceni niespodzianką, którą im przygotowałam. Placuszki pałaszowaliśmy przez dwa dni, bo ja oczywiście zwiększyłam ilość składników.


Składniki na naleśniki:
- 40 dag gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 2 jaja
- 2 czubate łyżeczki mączki ziemniaczanej
- 40 dag mąki kukurydzianej
- sól do smaku
- ok. 3/4 szkl.zimnej przegotowanej wody
 Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, wylewać na  patelnię średniej wielkości polaną odrobiną gorącej oliwy. Placek smażyć po obu stronach. 


 Przed podaniem placki wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i zapiec ok 15 minut, brzegi są lekko chrupiące, co dodaje smaku.

Składniki na sos:
-  10 dużych pieczarek
- 2 lyżki oliwy
- 1 duża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- odrobina pieprzu
- kilka listków świeżej bazyli
- sól do smaku
- 1 łyżeczka sosu tamari
- 1 łyżka fety
- 1 garść zielonych oliwek
- 2 pomidory
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pieczarki, paprykę, posiekany czosnek, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Następnie pieprz, tamari i feta. Wszystko poddusić,a do tego pokrojone oliwki i pomidory w plasterki. Ewentualnie uzupełnić smak sosu o swoje ulubione przyprawy. Można też dodatkowo sos przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec go ok. 20 minut w 160 stopniach. Tak czy inaczej, sos podajemy gorący.





Placki serwuję gorące polane równie gorącym sosem. Dla tych co lubią dodatki (mój mąż i syn) wersja wzbogacona: dodatkowo nakładam plaster sera, który lekko się rozpuszcza na gorącym sosie.


Wersja wzbogacona.


Placuszki polecam są wyśmienite. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz