wtorek, 12 maja 2015

NIE PRZEGAP POKRZYWY

Znalezione obrazy dla zapytania pokrzywa foto 

Walory pokrzywy są tak duże, że powinniśmy raczyć się nią przez cały rok. Likwiduje bóle głowy, usuwa piasek z nerek i pomaga w stanach zapalnych tego narządu.
Oczyszcza krew, pomaga w stanach znużenia i wyczerpania, wzmacnia układ odpornościowy i odmładza. Jest wielką przyjaciółką naszego przewodu pokarmowego. Kocha ją żołądek, śledziona, wątroba i jelita. Idealna dla dzieci i dorosłych z niedokrwistością - zawiera dużo żelaza. Ułatwia też pozbycie się wyprysków na skórze, a także wirusów i bakterii.

Herbatka:
Przygotowujemy w następujący sposób:
Wieczorem zalewamy pokrzywę ciepłą wodą. Rano doprowadzamy napar prawie do wrzenia (do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki). Odstawiamy pod przykrywką na 20-30 minut. Gdy jest jeszcze napar ciepły, odcedzamy i dodajemy kopiastą łyżkę miodu, mieszamy i przelewamy do termosu. Pijemy  porcjami w ciągu dnia.

Sok:
Świeże, młode górne pędy pokrzywy (nie może mieć pąków kwiatowych), miażdżymy blenderem, a następnie wyciskamy sok lub pozyskujemy od razu w dobrej jakościowo sokowirówce lub wyciskarce.

Uwaga - w każdym przypadku sok należy rozcieńczyć, 


No, a teraz w ramach relaksu na łączkę po pokrzywkę...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz