MAM URLOP
A ja mam ullop...a ja mam ullop...a ja mam ullop!!!
Z tymi okrzykami biegałam po domu, aby wszyscy moi bliscy wiedzieli, jak bardzo cieszę się z tego, że mam urlop. Czas który da mi wypoczynek i pozwoli na tzw. nierobienie nic!
Pierwszy dzień mojego urlopu, a zarazem urlopu mojego męża i syna (tak się fajnie udało), postanowiłam poświęcić przynajmniej w części, na ogarnięcie domu z lekkich zaległości. Po uzyskaniu akceptacji męża i syna oraz aktywnego ich przyłączenia się do pomysłu, zaczęliśmy dzień gospodarczy. Praca wre, porządki widoczne, na twarzach uśmiech i zadowolenie. Cel osiągnięty.
Po obiedzie było już delikatniej, każdy zajął się swoimi zajęciami.
Postanowiłam dokończyć kolejny etap nalewki z orzecha włoskiego zielonego i podzielić się z Wami przepisem na to zdrowotne cudo.
ZDROWOTNA NALEWKA Z ORZECHA WŁOSKIEGO
Właściwości
lecznicze orzecha włoskiego znane były w starożytności. W Polsce orzech włoski
zaczęto sadzić od XII wieku.
Współczesna medycyna potwierdziła
szerokie działanie lecznicze preparatów z orzecha włoskiego. Posiada on
silne działanie bakteriobójcze w stosunku do paciorkowców, gronkowców, bakterii
duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów. Orzechy
działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo,
przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów,
obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.
Orzech włoski zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P.
Preparaty z orzecha włoskiego (napar
z suszonych liści lub nalewka z owoców) stosuje się przy nieżytach przewodu
pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w
przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia
grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków.
Nalewka z orzechów przede wszystkim pomaga w
kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit. Ponadto,
wzmacnia organizm oraz oczyszcza krew, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego.
Nalewka z
orzechów może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto mieć jej
kilka butelek w zapasie, które w razie potrzeby posłużą nam jako doskonały lek
na nasze dolegliwości.
Orzechy
włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca. Orzechówka jest doskonałym środkiem pomagającym w dolegliwościach żołądkowych.
Składniki:
- 1/2 kg. orzechów zielonych
- 15 dag. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250 ml. wódki czystej 40%
- 250 ml. spirytusu
- 1/2 laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- kawałek kory cynamonu pokruszonej
- 5 goździków
- 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 1/2 laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- kawałek kory cynamonu pokruszonej
- 5 goździków
- 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
Zielone orzechy opłukać, osuszyć i pokroić w łupinkach (każdy na 8 części). Do krojenia warto założyć gumowe, jednorazowe rękawice, gdyż orzechy barwią dłonie. Pokrojone orzechy układać w słoiku przesypując cukrem i cukrem waniliowym. Dodać resztę składników oraz wodę. Słoik zakręcić i odstawić na ok. tydzień. Codziennie potrząsać, aby cukier rozpuścił się, a orzechy puściły sok. Słoik nie trzeba chronić przed słońcem, wręcz ciepło jest wskazane. Po tym czasie dolać do orzechów wódkę i spirytus. Całość wymieszać, zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Przechowywać w ciemnym miejscu (może to być szafka kuchenna). W tym czasie należy nalewkę od czasu do czasu zamieszać. Po miesiącu nalewkę przefiltrować przez gazę i wlać do butelek, najlepiej z ciemnego szkła.
II Wersja - NALEWKA Z ORZECHA WYTRAWNA
Postępujemy w sposób podobny, jak w opisie umieszczonym wyżej. Różnica polega na zalaniu pokrojonych zielonych orzechów 1 l. wódki (bez innych dodatków) i odstawieniu jej na 4 tygodnie. Pijemy 2 razy dziennie po 30 kropli w kieliszku z wodą - przed jedzeniem. Ta wytrawna wersja jest szczególnie wskazana w przewlekłym nieżycie żołądka, jelit lub w niestrawności.
II Wersja - NALEWKA Z ORZECHA WYTRAWNA
Postępujemy w sposób podobny, jak w opisie umieszczonym wyżej. Różnica polega na zalaniu pokrojonych zielonych orzechów 1 l. wódki (bez innych dodatków) i odstawieniu jej na 4 tygodnie. Pijemy 2 razy dziennie po 30 kropli w kieliszku z wodą - przed jedzeniem. Ta wytrawna wersja jest szczególnie wskazana w przewlekłym nieżycie żołądka, jelit lub w niestrawności.
W przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych stosuje się 1 łyżkę
stołową orzechówki. Nie popijamy jej niczym. Maksymalnie można zażyć 2
łyżki stołowe dziennie.
Na zdrowie!
Po tygodniu dolewamy alkohol
Na efekt końcowy pozostaje na czekać jeszcze miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz