środa, 9 lipca 2014

MOJE PASJE KULINARNE - naleweczki



NALEWKA CZEREŚNIOWA




  To kolejny rok, kiedy w czasie urodzaju na czereśnie nastawiam nalewkę.
Czereśnie powinny być mocno dojrzałe, wtedy nalewka jest aromatyczna i ma piękny wybarwiony kolor. Moje owoce tym razem są jaśniejsze, ale dojrzałe. Taka odmiana. Kolejnym razem zrobię z czereśni bardzo ciemnych.

CZEREŚNIA - Prunus avium wg. Ireny Orłowskiej z książki "Leczenie energią kwiatów" uwalnia od negatywnych myśli, przynosi spokój, energię, radość życia i zapał w realizowaniu nowych pomysłów. Wzmacnia energię, daje spokój, radość i dobry humor.

Składniki:

- 1 kg. czereśni
- 1 l. wódki lub 1/2 l. spirytusu rozrobionego z 1/2 l. wody
- 8 goździków
- 70 dag. cukru (dodaję brązowy)

Sposób wykonania:

Umyte czereśnie wsypać do słoja, wrzucić goździki i zalać alkoholem. Zamknąć słoik i odstawić na dwa miesiące. Odstawiam w ciemne nie za ciepłe miejsce i od czasu do czasu potrząsam słoikiem. Po okresie dwóch miesięcy zlać nalew, a owoce zasypać cukrem. Oba słoiki odstawić na kolejny miesiąc. Słoik z czereśniami potrząsamy by cukier się rozpuścił. Po kolejnym miesiącu zlać syrop z owoców i połączyć z nalewem. Odstawić jeszcze na ok. dwa tygodnie dla dobrego połączenia się składników. Następnie przefiltrować nalewkę przez gazę i rozlać do butelek (najlepiej z ciemnego szkła, ono powoduje trwałość koloru nalewki).





Z mojego doświadczenia wiem, że nalewka im dłużej leżakuje, tym jest bardziej aromatyczna i ma piękniejszą barwę.
Owoce oczywiście wykorzystujemy, są bardzo smaczne. Na zdrowie!






P.S. Kiedy będę rozlewała nalewkę czereśniową do butelek, wrzucę kilka fotek na tę okoliczność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz