DOMOWY CHRZAN
Chrzan ma działanie odkażające i rozgrzewające, co zawdzięcza zawartości synigryny, która nadaje chrzanowi ostry, piekący smak. Chrzan oficjalnie jest uznawany za lek we Francji, Szwajcarii i Holandii, a u nas głównie jest przyprawą do sałatek i wędlin.
Chrzan jest naturalnym antybiotykiem
działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu
różnych chorób. Ten lek natury ma
działanie antywirusowe, grzybobójcze, wykrztuśne, bakteriobójcze. Zapobiega i łagodzi objawy wszelkich infekcji, wzmacnia
odporność organizmu, niszczy wolne rodniki, pomaga w przeziębieniach, w
zapaleniu płuc i oskrzeli, leczy zapalenie zatok, działa
wykrztuśnie, zwalcza katar, pobudza apetyt, wspomaga leczenie
anemii, poprawia przemianę materii, usprawnia trawienie, odchudza, działa
moczopędnie, pomaga w kamicy moczowej, rozrzedza krew, poprawia krążenie krwi,
obniża cholesterol, usprawnia pracę wątroby, wspomaga nerki, odkwasza organizm,
oczyszcza z toksyn, zapobiega zaparciom, łagodzi bóle reumatyczne, zapalenie
korzonków, odkaża jamę ustną i dziąsła, zapobiega krwawieniu dziąseł i
paradontozie, przeciwdziała szkorbutowi, leczy ropiejące trudno gojące rany i
wrzody, zapalenie uszu.
Chrzan zawiera witaminy: A, B, B1,
B2, C, E, składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan,
sód, cynk, siarkę, fosfor, jod, chlor, błonnik, węglowodany, tłuszcze, związki
azotowe, glikozydy, flawonoidy, olejki eteryczne, kwas nikotynowy, argininę,
asparaginę, glutaminę, fitoncydy. Chrzan jest warzywem mało kalorycznym
100g to tylko 70 kalorii. Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu
przeciwnowotworowym.
Pod względem wartości chrzan
znajduje się tuż za czosnkiem i cebulą!
Chrzan posiada właściwości
konserwujące, przedłużające trwałość produktów spożywczych, jak mięso, wędliny,
jaja, sery, zabezpiecza je przed zepsuciem. Owinięte w liście chrzanu, długo
zachowują świeżość, nie psują się, nie jełczeją. Chronią je przed bakteriami,
wirusami i grzybami.
UWAGA: Nie wolno spożywać chrzanu osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek!
Wiem, że co niektórzy powiedzą szkoda czasu, w sklepach jest duży wybór chrzanu: z żurawiną, ćwikłą....
A teraz pytanie ile jest w słoiku kupionym w sklepie chrzanu w chrzanie? Czy sprawdzaliście kiedyś tę informację? Nawet znani i uznani producenci wypuszczają go na rynek z dodatkami...
Moja rodzinka wyznaje zasadę: jeśli mogę coś sama dla siebie zrobić to robię.
Wiem co i z czego robię, a w efekcie końcowym wiem co jem!
Najbardziej wartościowy jest chrzan
zaraz po utarciu, wtedy posiada najwięcej odżywczych wartości leczniczych. Przy
zakupie chrzanu należy zwrócić uwagę na jego świeżość, zapach i wygląd. Powinien
być czysty, gładki, po przecięciu biały, korzenie powinny mieć około 2.5 cm
grubości i od 25 cm długości.
Tym razem do kuchni wkroczył mój mąż. To on jest mistrzem w przygotowaniu chrzanu domowym sposobem.
Składniki:
na 2 słoiczki od dżemu
- 3 korzenie świeżego chrzanu ok. 20 cm. długości
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- odrobina cukru (więcej niż szczypta)
- 200 ml. wiejskiej śmietany
Chrzan obieramy i moczymy ok. 1/2 godziny w wodzie dla uzyskania jędrności. Ucieramy na tarce na średnich oczkach. To chyba najtrudniejsze zajęcie, łzy płyną z oczu bo chrzan jest ostry. Mówię wtedy do męża "fajny sposób na oczyszczenie oczu ..."
Utarty chrzan posypujemy odrobiną cukru, aby nie zmienił barwy. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę, wszystkie składniki dobrze łączymy. Chrzan przekładamy do słoiczków.
Częściej powinniśmy gościć chrzanik na naszych stołach mając na uwadze co możemy zyskać dla naszego cennego zdrowia i urody.
P.S. Informacje zdrowotne o chrzanie zaczerpnęłam częściowo z portali internetowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz