środa, 13 sierpnia 2014

PASJE KULINARNE - nalewka "staroświecka"


NALEWKA WIŚNIOWA - staroświecka

Uwielbiam ten letni czas, czas dający wiele  możliwości przygotowania różnego rodzaju nalewek.  
Jesień, zima...oj długo trzeba będzie czekać do następnych zbiorów. Do dzieła póki czas po temu!!!

Ta naleweczka to rodzinna tradycja. Konieczne do jej wykonania jest zdobycie wiśni z najstarszych odmian drzewek wiśniowych tych tzw. "babcinych". Są one zazwyczaj drobniutkie, ale jakie słodziutkie! Takie drobne i bardzo dojrzałe są najlepsze, te ochronione przed szpakami. 

Składniki: 

- 50 dag bardzo dojrzałych wiśni
- 1 szklanka miodu najlepiej lipowego
- 25 dag. śliwek kalifornijskich
- 15 goździków
- 1 l. spirytusu 90 % wymieszanego z  3 szklankami wody źródlanej

Połowę wiśni wydrylować, pozostałe rozgnieść i pozostawić z pestką.


 Miód roztopić najlepiej na parze. 


Wiśnie przełożyć do słoja, zalać miodem i pozostawić do następnego dnia.


Śliwki umyć,  pokroić na paseczki i dodać do wiśni, dorzucić goździki, wlać spirytus i wymieszać z zawartością słoika. 






Następnie przecedzić i owoce odcisnąć przez gazę, przefiltrować do butelek. Naleweczka najlepsza jest po pół rocznym leżakowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz