piątek, 8 sierpnia 2014

SAMO ZDROWIE - IDEALNY OLEJ



Choć urlop mija bardzo szybko, powiem więcej za szybko wykorzystuję ten czas również aktywnie  - zdrowotnie. 
Dzisiaj zrobiłam cudowny eliksir dla zdrowia i nazwałam go Idealny Olej. Spieszę Wam Kochani przekazać sposób jego przygotowania bo jest bardzo prosty.



OLEJ PRZYGOTOWANY W DOMU



O kwasach tłuszczowych słyszęliśmy wszyscy bardzo wiele. Są one uznawane za gwiazdy medycyny naturalnej. Nie są syntetyzowane przez organizm, więc musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Dlatego określa się je jako "niezbędne kwasy tłuszczowe"

Problem w tym, że obecnie produkty zawierające omega - 3 spożywamy sporadycznie. 
Możemy je znaleźć w małych tłustych rybach (anchois, sardynki, śledzie) w oleju lnianym, oleju z orzechów włoskich, oleju rzepakowym czy w portulace pospolitej.

IDEALNY OLEJ roślinny dostarczający optymalne dawki kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych (omega - 9) i wielonienasyconych (omega - 3 i omega - 6), łatwo można samemu przygotować w domu.


IDEALNY OLEJ







sposób przygotowania:

- czerwony olej palmowy - 3 części
- olej sojowy - 1 część
- olej z orzechów włoskich - 1 część

Oleje do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.


Zmieszaj oleje według podanych proporcji. Temperatura topnienia nierafinowanego oleju palmowego, barwionego na czerwono karotenem, wynosi 36 - 40 stopni C. Z tego powodu olej ten nie jest płynny w temperaturze pokojowej, aby go zmieszać, należy lekko go podgrzać na parze. Oleje z soi i z orzechów włoskich są płynne, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. W ten sposób otrzymujemy mieszaninę, która pozostanie płynna w temperaturze powyżej 20 stopni C.





Olej ten spożywamy w trakcie posiłku. Dla osoby dorosłej 1 łyżka na jeden posiłek, bądź jako dodatek na surowo do sałatek.


Budujmy zdrowie, to w życiu ważne jest!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz